Actuele betekenis van Henriette Roland Holst en Hendrik de Man

 

Het Letterenhuis en de ‘Vereniging voor de Studie van het Werk van Hendrik de Man’ nodigen u uit op de lezing

Recepten tegen radicalisering. De actuele betekenis van Henriette Roland Holst en Hendrik de Man
door Roland Holst-biografe Elsbeth Etty op woensdag 29 april in het Letterenhuis.
Leen van Dijck, directeur van het Letterenhuis, verwelkomt de aanwezigen om 15 uur.

Elsbeth Etty is journaliste, literair criticus en schrijfster van de biografie Henriette Roland Holst 1869-1952, Liefde is heel het leven niet (1996). Voor deze biografie kreeg ze De Gouden Uil, de Busken Huetprijs en een nominatie voor de AKO Literatuurprijs..
Elsbeth Etty is hoogleraar literaire kritiek aan de Universiteit van Amsterdam en was tot einde van de jaren 1980 redactrice en hoofdredactrice van De Waarheid, het blad van de Nederlandse communistische partij. Toen ze enkele jaren geleden De Psychologie van het Socialisme las, verzuchtte ze: “had ik dat maar vroeger gelezen …”. Ze heeft een erg mooie en sterke titel aan haar lezing gegeven: “Recepten tegen Radicalisering” – dat vat goed het socialisme van de Man samen
De Nederlandse dichteres en schrijfster Henriette Roland Holst (1869-1952) was al voor de eerste wereldoorlog een politieke vriendin van de Belgische socialist Hendrik de Man (1885-1953). Ze volgde hem in het linkse marxisme voor 1914 en later in zijn opvattingen over ethisch socialisme. Het religieus-socialisme dat ze uiteindelijk aanhing, kon op de steun van De Man rekenen.

 

Praktisch:
woensdag 29 april, van 15 tot 16 uur, Minderbroederstraat 22, 2000 Antwerpen
bevestig uw aanwezigheid via letterenhuis@stad.antwerpen.be of tel. + 32 3 222 93 20 (kantooruren)

 

Na afloop biedt de “Vereniging voor de Studie van het werk van Hendrik de Man een drankje aan.